Wednesday, July 6, 2011

Kubis Gulung Inti Ayam

Hasil edit daripada resepi;
http://resipiibundo.blogspot.com/2011/06/kubis-gulung-ayam.html
(edit pasal nak lebih mudah je)

Untuk seorang makan
1 keping dada ayam. Nipiskan dan diketuk leper (saya potong ayam halus2 dan memanjang)
(Perap dengan sedikit lada hitam (lada putih pun boleh), virgin olive oil (minyak masak pun boleh) dan garam)

2 batang kacang panjang, potong agak-agak sepanjang 3 inci.
1/2 batang carrot, potong agak-agak sepanjang 3 inci dan di belah halus memanjang

kelopak kubis (saya guna kobis cina yang panjang tu). Buang batangnya

Letak ayam di atas kubis, susun kacang panjang dan carrot di atasnya. (Kalau ada asparagus, bubuh asparagus). Kemudian gulung ketat. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus sehingga ayam masak.

sos:
2 sudu virgin olive oil. Panaskan. Masukkan 1 sudu kecil tepung gandum. Kacau selalu. Bubuh sedikit stok ayam dan daun parsli. Bubuh sedikit saja air sekiranya kuah kering.

Apabila ayam masak, susun dalam pinggan dan tuang kuah di atasnya.

No comments:

Post a Comment