Wednesday, July 6, 2011

Kubis Gulung Inti Ayam

Hasil edit daripada resepi;
http://resipiibundo.blogspot.com/2011/06/kubis-gulung-ayam.html
(edit pasal nak lebih mudah je)

Untuk seorang makan
1 keping dada ayam. Nipiskan dan diketuk leper (saya potong ayam halus2 dan memanjang)
(Perap dengan sedikit lada hitam (lada putih pun boleh), virgin olive oil (minyak masak pun boleh) dan garam)

2 batang kacang panjang, potong agak-agak sepanjang 3 inci.
1/2 batang carrot, potong agak-agak sepanjang 3 inci dan di belah halus memanjang

kelopak kubis (saya guna kobis cina yang panjang tu). Buang batangnya

Letak ayam di atas kubis, susun kacang panjang dan carrot di atasnya. (Kalau ada asparagus, bubuh asparagus). Kemudian gulung ketat. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus sehingga ayam masak.

sos:
2 sudu virgin olive oil. Panaskan. Masukkan 1 sudu kecil tepung gandum. Kacau selalu. Bubuh sedikit stok ayam dan daun parsli. Bubuh sedikit saja air sekiranya kuah kering.

Apabila ayam masak, susun dalam pinggan dan tuang kuah di atasnya.

Telur Kukus

TELUR KUKUS SRI RAMPAI
resipi : Chef Arm@TryMasak
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
6 biji telur
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu
2 biji cili merah ~ dipotong dadu
2 biji tomato ~ dipotong dadu
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam
1 sudu gula
5 sudu makan minyak masak
1/2 cawan daging ayam yg dicincang

Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai. Sapukan minyak dan kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan selama 5 - 7 minit.
3. Apabila masak, boleh dihidangkan semasa panas bersama nasi.