Sunday, August 21, 2011

Asam Pedas Daging Dengan Daun Kesum

Sumber: Majalah Wanita Jun 1999

Bahan-Bahan:

Bahan dikisar:
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
5 biji cili padi
2 biji buah keras
5 biji cili kering
2 cm belacan
½ kilo daging (dihiris nipis)
10 ulas bawang merah
2 cawan air asam jawa
2 batang daun kesum
1 liter air sejuk
Serbuk perasa
Minyak masak
Garam

Cara:
Panaskan satu sudu besar minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
Masukkan daging dan air asam jawa.
Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk.
Kemudian masukkan daun kesum. Angkat dan hidangkan.

Bagaimana membuat kerabu bacang (machang kalau bahasa pantai timur)

KERABU BUAH BACANG

Bahan-Bahannya:-

- 5 biji buah bacang
- 12 biji kelapa ambil pati santan
- 12 biji kelapa jadikan kerisik

Bahan-bahan tumbuk :-

- 2 ekor ikan kembung dibakar ambil isinya
- 5 biji bawang merah
- sehiris dua halia
- 1-2 sudu besar lada hitam
- garam ajinomoto dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

1. Buah bacang dikupas kulitnya. Kemudian Cincang atau parut kasar-kasar
isi buah bacang.

2. Rendamkan ke dalam air garam 10 minit. Perahkan dan toskan.

3. Gaulkan isi buah bacang bersama-sama bahan tumbuk dan kerisik.

4. Masukkan pati santan secukupnya. Sesuaikan rasa dan hidang.


* Nota - Jika suka lebih masam boleh tambahkan air limau nipis atau air asam
jawa. Kerabu buah bacang boleh dicampurkan dengan kulat gelam
yang telah direbus. Boleh juga dicampur dengan jantung pisang
yang telah dicelur dan dihiris halus.

resepi di ambil dari; http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=169243