Monday, August 15, 2011

Ayam Goreng Berempah




Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan

5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa


Cara penyediaan:

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.

Sumber Resepi; http://resepiraidah.blogspot.com/2010/07/ayam-goreng-berempah-ii.html

Puding Jagung + Kastad


400ml air
1 sb serbuk agar-agar (opt)
200ml susu segar
100gm gula kastor
50gm tepung kastad
1/2 tin jagung manis (dikisar)
Pewarna

1.Bancuh susu segar, tepung kastad dan gula kastor hingga larut. Ketepikan.
2.Didihkan air bersama serbuk agar-agar.
3.Masukkan bancuhan susu ke dlm agar-agar. Kacau sebati hingga pekat.
4.Ambil 1/3 adunan dlm mangkuk lain. (kaedah double boiler) dan tambah 1-2 titik pewarna merah dan kacau sebati.
5.Masukkan jagung yang telah dikisar tadi ke dlm adunan asli. Kacau. Padam api. (guna kaedah double boiler)
6.Tuang 2/3 adunan jagung ke dlm setiap acuan. Biar sebentar dan tuang adunan merah di atas.
7.Simpan dalam peti sejuk selama 1.5 jam, dan sedia dihidang.
8.Selamat mencuba... 9.Psst! Bg mrk yang suka puding kastad yang lembut, boleh kurangkan serbuk agar2 atau nak omit pun boleh ye.

sumber asal; http://www.myresipi.com/top/detail/8412

Dim sum

1. sediakan kulit popiah.. (lebih baik kulit wantan)
2. sediakan udang sederhana besar dlm 200-300g tu -cincang kecil
3. satu sudu kecil tepung jagung
4. secubit garam
5. lada sulah
6. secubit gula
7. sebijij telur rebus yang dh di potong kecil2
8. gaul semua bahan 2-9 tadi dan biar semua jadi melekat2
9. ambil kulit popiah dan jadikan bulat..balut dengan kulit popiah..potong bahagian yg paling atas sekali kalau nk cantik..takder la rupa dia cam der tangkai jek
10. pastu kukuskan dia sampai masak

tambahan; tambah ayam cincang pun best gak

resepi asal; http://atoyis-san.blogspot.com/2011/02/making-of-dim-sum.html