Friday, August 12, 2011

Puding trifle

Bahan-bahan ( 5-7orang )
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli kristal Nona
1 mangkuk air panas

Cara-cara
1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2.Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3.Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4.Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5.Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6.Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7.Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.

Saya tuang bancuhan kastard kemudian tuangkan jeli secara sedikit demi sedikit ke kawasan2 yang berlainan agar ada corak pada triffle.

No comments:

Post a Comment