Sambal tempoyak daun kayu
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- 1 ikat pucuk ubi **
- 8 batang serai - saiz yg gemuk2 tu**
- 5 helai daun kunyi - seeloknya pucuk muda, sebab lembut**
- 10 helai daun pucuk kaduk **- kalu daun ni tak ada pun tak apalahhh..cuma tak dapatlah ikut respi yg realnye
- 15 helai pucuk labu **kalu daun ni tak ada pun tak apalahhh..cuma tak dapatlah ikut respi yg realnye[x]
- 500gm tempoyak (nak lagi sedap guna tempoyak yg masih baru) - kuantiti tempoyak bleh agak2 byk mana. lagi byk tempoyak, lagi pekat n lazat
- 200gm cili api kampung nak bagi kaw2 pedasnye. ni baru ikut respi asal. nak kurangkan pun bleh. ikut citarasa
- 100 gm ikaN BILIS
- 4 PApan petai - dibuang kulit n dibelah dua
- 300gm udang - saiz sederhana
- 1 inci kunyit hidup
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- santan dr 1 1/2 biji kelapa
- 2-3 biji cili merah - dihiris2 atau dibelah dua je.
Cara-cara
- tumbuk cili api brsama kunyit idup dan garam dalam lesung, hingga lumat, ketepikan
- hiris serai halus2, kemudian tumbuk dalam lesung separuh hancur je. then hiris semua sayuran bertanda ** halus2 mcm nak buat bunga rampai tu. untuk pucuk ubi pula, bila dah hiris, basuh dan ramas dgn garam kasar, utk hilangkan lendir dan air hijau daun ni. tapi x nak buat pun tak pe.
- basuh udang n buang kepala je
- panaskan kuali (guna kuali lebih sesuai masak ni). masukkan cili padi dan udang. kacau n kecutkan udang hingga air udang kering. lepas tu masukkan petai. kacau dan biar lebih kurang 1 minit.
- masukkan plak santan. masak sehingga santan hampir masak dan mendidih then baru masukkan n sayur - sayuran yang telah dihiris tadi dan juga ikan bilis. masak sayur masak. tapi jangan plak sayur tu sampai lembik.
- masukkan plak tempoyak dan cili merah yg telah dihiris. kacau sebati dan masak hingga rasa santan dan tempoyak tu sebati. agak2 dalam 3 - 4 minit. tambahkan gula secukup rasa. time ni test lah rasa masin tu cukup ke tak. kalu tak cukup tambah garam lagi. kacau sebati, dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment