Sunday, August 21, 2011

Bagaimana membuat kerabu bacang (machang kalau bahasa pantai timur)

KERABU BUAH BACANG

Bahan-Bahannya:-

- 5 biji buah bacang
- 12 biji kelapa ambil pati santan
- 12 biji kelapa jadikan kerisik

Bahan-bahan tumbuk :-

- 2 ekor ikan kembung dibakar ambil isinya
- 5 biji bawang merah
- sehiris dua halia
- 1-2 sudu besar lada hitam
- garam ajinomoto dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

1. Buah bacang dikupas kulitnya. Kemudian Cincang atau parut kasar-kasar
isi buah bacang.

2. Rendamkan ke dalam air garam 10 minit. Perahkan dan toskan.

3. Gaulkan isi buah bacang bersama-sama bahan tumbuk dan kerisik.

4. Masukkan pati santan secukupnya. Sesuaikan rasa dan hidang.


* Nota - Jika suka lebih masam boleh tambahkan air limau nipis atau air asam
jawa. Kerabu buah bacang boleh dicampurkan dengan kulat gelam
yang telah direbus. Boleh juga dicampur dengan jantung pisang
yang telah dicelur dan dihiris halus.

resepi di ambil dari; http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=169243

No comments:

Post a Comment