Sunday, August 21, 2011

Asam Pedas Daging Dengan Daun Kesum

Sumber: Majalah Wanita Jun 1999

Bahan-Bahan:

Bahan dikisar:
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
5 biji cili padi
2 biji buah keras
5 biji cili kering
2 cm belacan
½ kilo daging (dihiris nipis)
10 ulas bawang merah
2 cawan air asam jawa
2 batang daun kesum
1 liter air sejuk
Serbuk perasa
Minyak masak
Garam

Cara:
Panaskan satu sudu besar minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
Masukkan daging dan air asam jawa.
Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk.
Kemudian masukkan daun kesum. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment