Ini adalah 'nota' rujukan saya, resepi & yang saya cuba dan yang berminat untuk saya cuba. Selalu save dalam favorites tapi bila format komputer... terus hilang semua. Sayang pula rasanya.
Thursday, December 15, 2011
Ayam Penyet Jawa
resepi from;
http://iresepi.blogspot.com/2011/03/resepi-ayam-penyet.html#axzz1gjJZJRlN
BAHAN BAHAN
* 1/4 ayam daging atau ayam kampung
UNTIK KISAR ( UNTUK PERAP AYAM )
* 4 ulas bawang putih
* 5 ulas bawang merah
* 2 sudu besar ketumbar
UNTUK MENYEDIAKAN AYAM PENYET JAWA
1. Ayam diperap 30 minit dengan bahan yang dikisar tadi (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
2. Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
3. Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam.
CARA MENYEDIAKAN SAMBAL AYAM PENYET JAWA
1. Bahan-bahan ialah 15 biji cili api, 3 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
2. Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (di kisar dengan blender).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment