Ini adalah 'nota' rujukan saya, resepi & yang saya cuba dan yang berminat untuk saya cuba. Selalu save dalam favorites tapi bila format komputer... terus hilang semua. Sayang pula rasanya.
Monday, August 15, 2011
Puding Jagung + Kastad
400ml air
1 sb serbuk agar-agar (opt)
200ml susu segar
100gm gula kastor
50gm tepung kastad
1/2 tin jagung manis (dikisar)
Pewarna
1.Bancuh susu segar, tepung kastad dan gula kastor hingga larut. Ketepikan.
2.Didihkan air bersama serbuk agar-agar.
3.Masukkan bancuhan susu ke dlm agar-agar. Kacau sebati hingga pekat.
4.Ambil 1/3 adunan dlm mangkuk lain. (kaedah double boiler) dan tambah 1-2 titik pewarna merah dan kacau sebati.
5.Masukkan jagung yang telah dikisar tadi ke dlm adunan asli. Kacau. Padam api. (guna kaedah double boiler)
6.Tuang 2/3 adunan jagung ke dlm setiap acuan. Biar sebentar dan tuang adunan merah di atas.
7.Simpan dalam peti sejuk selama 1.5 jam, dan sedia dihidang.
8.Selamat mencuba... 9.Psst! Bg mrk yang suka puding kastad yang lembut, boleh kurangkan serbuk agar2 atau nak omit pun boleh ye.
sumber asal; http://www.myresipi.com/top/detail/8412
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment